top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAlex

5 συμβουλές για καλύτερα βίντεο!

Έγινε ενημέρωση: 8 Νοε 2022


5 συμβουλές για καλύτερα βίντεο
5 συμβουλές για να τραβάς καλύτερα βίντεο!

Θα μου πεις .. μα καλά εσύ επεξεργασία βίντεο δεν κάνεις; Ναι, επεξεργασία βίντεο κάνω αλλά άμα μου φέρνεις πλάνα σαν να έχεις πιει φραπέ με τεκίλα εγώ τι να μοντάρω μετά;


Aκόμα κι αν έχεις κάποια εμπειρία, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί κάπως να σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις καλύτερα βίντεο και μένα να μου κάνεις ευκολότερη τη μέρα.


1. Διάλεξε μια κάμερα και μην πέσεις στη παγίδα!


Χρησιμοποίησε την καλύτερη κάμερα που έχεις διαθέσιμη, ακόμα και το κινητό σου αν δεν έχεις budget ή αν το κινητό σου είναι απλά κινητάρα και τραβάει απίστευτα καλά.. Αν έχεις budget πάρε κάτι καλύτερο αλλά μην το παρακάνεις και πάρεις κάτι πολύ pro γιατί θα μπλέξεις με ρυθμίσεις και ένα σωρό εξτραδάκια που θα φανούν σε δεύτερο χρόνο απαραίτητα και θα το χάσεις στη πορεία.. Εκτός και αν εμπνευστείς και εξελιχθείς σε grand filmmaker.


Έχουν γίνει σπουδαίες παραγωγές με απλό εξοπλισμό και αντίστοιχα μεγάλες πατάτες που επενδύθηκαν τεράστια ποσά σε αυτές. Σημασία πρωτίστως έχει η οπτική σου και μετά ο εξοπλισμός σου.

2. Πριν πατήσεις rec

Σηκώνεις την κάμερα πατάς rec και μετά σκέφτεσαι τι να τραβήξω..

Αν κάνεις απλά το ανάποδο όλα θα είναι πολύ καλύτερα. Σκέψου πρώτα τι θέλεις να τραβήξεις. Κάνε ένα στόρι στο μυαλό σου. Φτιάξε πλάνα και σκηνές. Και μόλις είσαι έτοιμος σήκωσε την κάμερα και φτιάξε ένα κάδρο. Αποφάσισε τι θα βάλεις μέσα στην εικόνα σου. Κάνε την εξής ερώτηση στον εαυτό σου.


"Αν ήμουν ζωγράφος θα αφιέρωνα τόσες ώρες για να το ζωγραφίσω έτσι;"


Για παράδειγμα αυτή τη μισή καρέκλα που βλέπω δεξιά μου μήπως να την κάνω πιο εκεί ή δε βαριέσαι καλή είναι εκεί..


Επίσης αφού φτιάξεις το κάδρο σου αφιέρωσε λίγο χρόνο για να το τραβήξεις. Δεν είναι φωτογραφία είναι βίντεο. Θα σου πω ένα tip που μου έμαθε κάποτε ένας μεγάλος κινηματογραφιστής.


"Πάτα rec και μέτρα 10 ιπποποταμάκια!"


Μέχρι να πεις ένα ιπποποταμάκι πέρασε 1 δευτερόλεπτο μέχρι να πεις 2 ιπποποταμάκια πέρασε ακόμα ένα δευτερόλεπτο. Το κάνεις αυτό μέχρι τα 10. Το κάνεις αυτό γιατί όταν αρχίσεις να τραβάς περισσότερο θα δεις ότι την ιπποποταμοοικογένεια θα την έχεις ξεκληρίσει και εγώ μετά θα ψάχνω που να βρω πλάνο με διάρκεια για να κάνω την επεξεργασία του βίντεο..


Διατηρήστε το φόντο σου απλό.


Το κύριο θέμα σου πρέπει να είναι κυρίαρχο στο κάδρο. Για το λόγο αυτό, εξάλειψε κάθε στοιχείο που αποσπά την προσοχή του θεατή. Για παράδειγμα, ένα μονόχρωμο φόντο όπως ένας τοίχος ή ένα χαρτί φόντου θα ήταν μια εξαιρετική ιδέα.


Και μετά επέλεξε προσεκτικά οποιοδήποτε στοιχείο που πλαισιώνει το κύριο θέμα σου. Θα πρέπει να το χρησιμοποιήσεις για να πεις την ιστορία σου ευχάριστα και αποτελεσματικά. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τραβούν την προσοχή.


3. Καλό το Νοσφεράτου αλλά καλύτερα φώτισέ το.

Κοίτα.. ένα πλάνο να το σκοτεινιάσω στην επεξεργασία βίντεο είναι πιο εύκολο από το να το φωτίσω.. Όπως και τα μάτια μας έτσι και η κάθε κάμερα θέλει φως για να δει. Αν δεν έχεις μπάτζετ άναψε ότι λάμπα έχεις και φέρε τη κοντά. Η καλύτερη φωτεινή πηγή είναι ο ήλιος που ακόμα και συννεφιασμένος μια χαρά αποτέλεσμα έχει.


Αν θέλεις όμως να διαθέσεις λίγα χρήματα, πλέον υπάρχουν πολύ οικονομικές και αξιοπρεπείς επιλογές. Αν η κάμερα σου έχει αυτόματο φωτισμό βάλε τον φωτισμό να έρχεται πίσω από την κάμερα.. να φωτίζεις ότι τραβάς δλδ.. Αν όμως έχεις την επιλογή να ρυθμίζεις εσύ την φωτεινότητα τότε το παιχνίδι αλλάζει και δίνεις εσύ το δικό σου feeling.

Όταν τραβάς βίντεο πρόσωπα, βεβαιώσου ότι έχουν πολύ φως. Τοποθετήστε τις πηγές φωτός κατά μήκος τους και όχι από πάνω τους, για να αποφύγεις τις σκιές εκτός και αν επιθυμείς ύφος Godfather.

H χρήση πολλών φωτεινών χρωμάτων μπορεί να δημιουργήσει μια πιο χαρούμενη αίσθηση στο κοινό σας. Άλλο χρώμα δλδ στο background και άλλο στο forground. Αν θέλετε μια πιο δραματική εκδοχή, φρόντισε να δημιουργήσεις σκιές στα σωστά σημεία. Σε κάθε περίπτωση, μην το παρακάνεις.


Κάτι ακόμα, πρόσεχε μέσα στην εικόνα να μην υπάρχουν σκιές από σένα, τον εξοπλισμό και αντανακλάσεις που να προδίδουν την παρουσία σου.


4. Πάρε και ένα μικρόφωνο!


Σαφώς το βίντεο είναι εικόνα.. αποτελείται όμως και από ήχο και πίστεψέ με ένας καλός ήχος αναδεικνύει το τελικό αποτέλεσμα. Επένδυσε σε ένα μικρόφωνο gun ή σε ένα μικρόφωνο πέτου. Με λίγα χρήματα πλέον μπορείς να έχεις αξιολογότατα αποτελέσματα!


Αν χρειαστεί να τραβήξεις βίντεο στη φύση ένα "dead cat" θα σου κόψει πολύ από τον ενοχλητικό ήχο του αέρα. Googlarισε τα παραπάνω και θα βρεις άφθονες επιλογές. Αν θέλεις πάρε μας και τηλ θα σου πούμε τη γνώμη μας.

Extra tips


  1. Να θυμάσαι πάντα να το έχεις ανοιχτό (όσο χαζό και να σου φαίνεται συμβαίνει),

  2. να έχεις σχεδόν πάντα καινούριες μπαταρίες,

  3. αν είναι gun να σημαδεύεις προς την πηγή του ήχου,

  4. προσπάθησε να μην έχεις οποιασδήποτε μορφής παρεμβολές.

5. Σταμάτα να βλέπεις τηλεόραση όπως έβλεπες μέχρι τώρα.


Σταμάτα να βλέπεις tv σαν παθητικός θεατής και δες από την πλευρά του camera operator. Προβληματίσου σε κάθε λήψη γιατί τραβάει όπως τραβάει; Παρατήρησε τι βάζει μέσα στο κάδρο του. Μετά από λίγο θα χαθείς πάλι αλλά αν κανείς εξάσκηση θα σταματήσεις να βλέπεις tv όπως παλιά.


Θα διαπιστώσεις ότι το σταθερό πλάνο δεν είναι βαρετό αλλά ουσιώδες καθώς έτσι δεν αποσπάς την προσοχή του θεατή. Εντάξει η κάμερα σου έχει απίστευτο ζουμ αλλά μην το χρησιμοποιείς συνέχεια και μην κουνάς!


Σε επόμενο post θα γράψω περισσότερα tips για τη σωστή λήψη του βίντεο. Ως τότε στείλε μας το υλικό σου και τις ιδέες σου και εμείς θα σου ετοιμάσουμε κάτι μέσα σε 48 ώρες!

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page